Noterat

24 oktober 2023

Kulturkväll med temat Albert Engström

Ett 60-tal medlemmar i Smålands Gille i Norrköping har varit samlade till kulturkväll den 24 oktober med Smålandstema. Kaj Hörberg och Tommy Persson från Albert Engströmssällskapets Smålandssektion gästade oss med programmet ”Albert Engström – myt eller verklighet”.

Albert Engström, författare, konstnär, tecknare och ledamot av Svenska Akademin, föddes i Lönneberga 1869 och gick i ungdomen på De Geer gymnasiet i Norrköping. Han bodde och verkade sedan i Grisslehamn och Stockholm, dog 1940 och ligger på kyrkogården i Hult utanför Eksjö.              I Grisslehamn finns ett Albert Engström-museum och vid stadsmuseet i Eksjö finns en Albert Engströmutställning.

Vi fick ta del av många historier om och kring Albert Engström och även lyssna på uppskattad uppläsning av några noveller.

Vid träffen informerade åldermannen Lars-Olof Johansson om kommande verksamhet och hälsade också några nya medlemmar välkomna till gillet.  Den välbesökta kulturkvällen avslutades med räksmörgås, kaffe och ostkaka samt Smålandssången ”Röd lyser stugan”.

 

12/9 2023

Smålands Gille i Norrköping gjorde den 12 september en höstutfykt till Marmorbruksmuseet i Kolmården. Ett 25-tal medlemmar deltog och fick en kunnig och inspirerande guidning av Åke Wintenby genom marmorns historia, marmorbrukets verksamhet genom tiderna fram till dagens museiverksamhet.

I Marmorcaféet blev vi serverade kaffe och äppelpaj. Göran Bjarnegård framförde några Kolmårdsvisor innan alla stämde in i Smålandssången ”Röd lyser stugan”.

Åldermannen Lars-Olof Johansson informerade om kommande verksamhet med bl a  kulturkväll om Albert Engström den 24 oktober, sedvanlig adventsträff samt firande av ”fössta tossdagen  i mass”.

26/5 2023

Smålands Gille i Norrköping var 26/5 på Rodga Säteri för gillesstämma. De 50 medlemmarna började med lunch bestående av småländska isterband och dillstuvad potatis och sedan följde en guidning genom Rodgas historia med Eva Darenius. Peter Näckå, tidigare ägare, berättade en "sann" spökhistoria från sin tid på Rodga. På årsmötet delades hedersdiplom och hedersmedlemskap ut till tidigare åldermannen Owe Axelsson samt parentation för under året avlidna medlemmar. Åldermannen Lars-Olof Johansson omvaldes och till ny vice ålderman valdes Lena Orraryd, Roland Byfalk valdes till ny överstemunskänk och skattmästare omvaldes Bengt Imberg, Karin Byfalk omvaldes till gillesskrivare och som suppleanter i styrelsen valdes Lennart Johansson och Hans Norén. Revisorerna Lars-Göran Arvidsson och Kasimir. Verksamhet som planeras är besök vid Marmorbruksmuseet 12/9, kulturkväll med Tema Albert Engström 24/10, träff i adventstid samt firande av Smålands nationaldag med kaffe och massipaantååta. Avgående ledamoten Anita Norén avtackades.

 

9/5 2022

Smålands Gille i Norrköping har hållit sin årsstämma med resa till Billbäcks & Villa Flora 9 maj. I strålande solsken hölls förhandlingarna under bar himmel. Ålderman Owe Axelsson hälsade välkommen och öppnade stämman med tillbakablick över flydda tider. Årsmötet behandlade och godkände sedvanliga handlingar. Lars-Olof Johansson valdes till ny ålderman, Bengt Imberg till skattmästare och Karin Byfalk till gillesskrivare. Efter presentation av Billbäcks mångfald av växter och träd serverades en god måltid, ostkakan inte att förglömma. Uppskattningar för god gemenskap och sammanhållning delades ut och avgående ålderman Owe Axelsson fick uppskattning för mångårigt gott ledarskap. Gunni Nilsson erhöll heders diplom. Roland Johansson avgick som gillesskrivare och avtackades med blommor och tavla efter många år. Lennart Johansson fick blommor som tack för gåvor och ostkaka.

 

5 December 2021

Smålands Gille har haft sin sedvanliga sammankomst i advent tillsammans med ett 35-tal medlemmar. Alla kom med glädje i sinnet för att få träffas igen efter långa perioder av covid restriktioner. Ålderman Owe Axelsson hälsade alla medlemmarna välkomna till en julklädd föreningslokal och presenterade kvällens händelser. Kaffe och skinksmörgås samt glögg inledde förtäringen.och efterföljdes av pianomusik.av  Lars Malmqvist som lekte fram kända julmelodier på pianot. Alla sjöng med och kände att julen  var i  antågande. Ostkakan fyllde därefter tallrikarna till stor belåtenhet. Stort jullotteri följde med hemgjort Pepparkakshus och mängder av skänkta vinster som gladde och ledde till skratt och prat. Innan vi skiljdes åt framförde Åldermannen stort tack till alla som bidraget till den trevliga gemenskapen. Blommor i olika arrangemang delades ut som uppskattning för olika insatser. God Jul!!! från alla till alla. ..............................................................................................................................

 

Smålands Gille Norrköping årsstämma 23 augusti 2021 ägde rum på Kronhjortsgården i Simonstorp. Bussen förde oss först till Brandkårsmuséet i Simonstorp, där vi fick guidning och presentation av brandkårens historia 250 år tillbaka i tiden. Mycket intressant och givande. Kaffe serverades i skogsmiljön med sol och hembakat bröd. Vidare mot Kronhjortsgården. Här fick vi uppleva naturen från ny vinkel. Helt fantastiskt både inom och utomhus och i omgivningarna. Kreativiteten spirade både inne och ute. Efter en mycket god måltid tillagad av kronhjort med tillbehör från omgivningarna, följde årsstämman. Ordföranden inledde med en tyst minut för våra avlidna medlemmar. Föredragningslistan behandlades. Avtackning av många som bidragit till den trevliga gemenskapen och dess fortlevnad till 2022. Musik och sång av Göran Bjarnegård och Carina Johansson förhöjde stämningen. Stort tack till värdfolket Roland och Karin Byfalk. Uppmaning till alla medlemmarna att komma med förslag på en kommande styrelse!

........................................................................................

2020-08-12

Smålands Gille har hållit sitt årsmöte 2020-08-12 med ett 30-tal medlemmar i förenklad form, på grund av pandemin. Folkhälsomyndighetens krav efterlevdes gällande antal samt avstånd och ägde rum utomhus på  Abborreberg, sittande på varsin stol i gröngräset. Solen lyste från en klarblå himmel. Ett bord blev podiet för styrelsen med Bråvikens vatten i bakgrunden.

Mötesförhandlingarna ägde rum på sedvanligt sätt med respekt för det gångna årets händelser. Parentationen, val och avtackningar där Inge Nilsson utnämndes med diplom och blommor till hedersmedlem. Såväl glada som sorgliga händelser blev tillfället till eftertanke. På hemsidan  smalandsgille.n.nu  finns nya styrelsens sammansättning presenterad. En exotisk tallrik samt kaffe och kaka förhöjde stämningen i gröngräset. Lotteri med många tilltalande vinster

......................................................................................................................

2019-12-01

Smålands Gille har haft sin sedvanliga julsammankomst i Stjärnhusens trevliga samlingslokal. I år blev det aktuella datumet första söndagen i advent .

I en fullsatt, julpyntad festlokal med närmare 50 deltagande, och med adventsljuset tänt, inleddes gemenskapen med en vers uppläst av Kerstin Johansson som anknöt till julens närmande och därmed bestyr.

Med grundtanken om att bry sig om varann höjdes glöggmuggen och julhälsningen. Kaffe med skinksmörgås på hembakat bröd smakade utmärkt liksom naturligtvis ostkakan.

Stort lotteri med skänkta vinster av medlemmarna, såsom pepparkakshus, presentkort, diverse hemgjorda saker som framställts på olika sätt.! Julmusiken stod Hasse Player för med sång och gitarrmusik  Alla sjöng med i de välkända melodierna.

Ålderman Owe Axelsson framförde värmande tack till arrangörerna och  överräckte julgrupper som uppskattning och önskade alla en riktigt God Jul!  

 

...........................................................................................................................

 

2019-08-22

Smålands Gille i Norrköping har samlats till en busstur för att inandas smålandsluften några timmar. Förmiddagskaffet serverades ur egna kaffekorgen vid Bleckenstad Gård, där även gårdsbutiken besöktes för delikata inköp. Därefter mot Nääs Gårdsbryggeri i Ydre. Besöket på Nääs började med att få berättande under lättsamma former om bryggarkultur, gården Nääs samt spännande upptakten till bryggeriet. Rundtur i bryggeriet för information av bryggeriprocessen. Provning av öl-sortimentet avslutades med lunch tillagad av vilt från gården. Bussen körde vidare genom vackra omgivningar, mot Brostorps gårdsmejeri där kaffe och hemgjord ostkaka väntade. Från gårdsbutiken fylldes väskorna med läckerheter. Efter en resa i vackert väder och trevlig gemenskap blev avskedet glatt och positivt.

Se foton av Karl-Erik Kuylenstierna.

 

....................................................................................................................................

2019-03-16

Smålands Gille har haft sin 100:e Årsstämma i Norrköpings Stadshus 16/3 tillsammans med ett hundratal deltagare. Representanter från Norrköpings Kommun samt besök från Smålands Gille i Nyköping förgyllde kvällen. Mötesförhandlingarna avlöpte med endast smärre förändringar.

 ”Smålands Gille i Norrköping och dess historia ” är en ny bok som Smålands Gille i Norrköping

har skapat och illustrerat med hjälp av medlemmar i Gillet. Boken utdelades som minnesgåva .

  Nya hedersmedlemmarna Bengt Eriksson, Gösta och Kerstin Johansson fick motta förnämliga  hedersbevis.  En medlem blev hedrad för 50 års medlemskap och berättade händelser från denna tidsperiod. Tacksamheten blommade denna afton även över avgående styrelsemedlemmar.

Efterföljande jubileumsbankett med god förtäring och småländsk ostkaka som dessert.

Talet till Kvinnan sjöngs av en grupp smålänningar och blev ett mycket uppskattat inslag.

Talet till Mannen följde därefter och sjöngs av en grupp småländskor som kopierat ett tal från 1954

och avslutades med ”Skål för Mannen.”

 

2018-12-02

Smålands Gille har haft sin sedvanliga julsammankomst i Stjärnhusens trevliga samlingslokal. I år blev det aktuella datumet första söndagen i advent .

I en julpyntad lokal med adventsljuset tänt, inleddes gemenskapen med en vers uppläst av Kerstin Johansson som anknöt till julens närmande och därmed bestyr.
Med grundtanken om att bry sig om varann höjdes glöggmuggen och julhälsningen. Kaffe med skinksmörgås på hembakat bröd smakade utmärkt liksom naturligtvis ostkakan.
Stort lotteri med pepparkakshuset Snuggebo som bakats och skänkts, liksom många andra vinster av våra medlemmar. Mycket populärt! 
Ålderman Owe Axelsson framförde värmande tack till arrangörerna och överräckte julgrupper som uppskattning. Vi fick även kort information om vårt 100-års jubileum i mars på Norrköpings Stadshus.  Vid besöket i. S;t Johannes k:a kunde vi i år lyssna på kör och adventsmusik i den vackra nyreparerade kyrkan. 

2018-05-31

Smålands Gille har haft en vårutflykt till Småland och fått uppleva Ankarsrums välkända hembygdskultur.

Donald Öfverberg mötte upp i bussen och informerade om bebyggelsen som vi passerades fram till Aktiveum.
Kaffe och fralla stod uppdukat i blåsmaskinshuset och smakade utmärkt. Vi blev guidade genom den vackra bruksparken på de Marés holme och industrimuséet Aktiveum. Här finns  ett av  världens äldsta kylskåp samt kaminer, spisar, emaljskyltar fram till dagens hushållsassistenter. Efter den goda lunchen visades filmen "Med fötterna på jorden", Därefter åkte vi vidare 
till Harald Wibergs Koltorpet. Vi lyssnade på en radiointervju med Harald som berättade om, när han som liten såg tomten gå över gårdstunet. Berättelsen blandades med gökens hoande. En promenad med guide i den småländska idyllen avslutades med kaffe och ostkaka. Solstrålarna spred ljus och värme över  dagen..

 

2018-03-17

Smålands Gille i Norrköping höll sin 99:e årsstämma 17 mars i Odd Fellow-Ordens lokal. Stämman öppnades av åldermannen Owe Axelsson. Parentation hölls över avlidna medlemmar. Styrelsen förblev oförändrad. En motion gällande stadgeändring, angående styrelsens sammansättning, godkändes. Inger Bjurulf avgick ur valberedningen och avtackades med blommor. Efter en god middag med den sedvanliga ostkakan som dessert, följde sång och musik där alla medverkade. Musikuppträdande av Haga 49ers som även gav tillfälle till dans. Stor vikt lades på Smålands Gilles 100-års jubileum 2019. Stort lotteri avslutningsvis.

2017-12-09
Smålands Gille har samlats i advent enligt tradition. I år fick inte
S:t Johannes k:a besök, eftersom reparation pågår. I Stjärnhusen gjorde
sig julen påmind med glögg, kaffe och skinksmörgås samt den småländska
ostkakan. Lars Malmqvist lät oss förföras av pianomusik och allsång
till glada julmelodier. Stort jullotteri med bl. annat ett hembakat
pepparkakshus av småländsk byggmästare. Åldermannen framförde tack
till kvällens arrangörer och en önska om trevliga helger framöver.

2017-10-28

Smålands Gille i Norrköping har samlat sina medlemmar till en höstfest. Även medlemmar från Smålands Gille i Nyköping deltog. Såväl varm som kall buffé stod uppdukat och Kent Trygg stod för musikunderhållningen och tonerna till sångerna och framför allt Smålandssången lät sig väl höras. Vi fick lyssna till en intressant föreläsning, av historikern Mikael Andersson, om Getåolyckan år 1918. Den tragiska händelsen krävde 42 människoliv och 5 saknade. Ett jordskred gjorde att banvallen och delvis rälsen gled ut i Bråviken. Lotteriet spred glädje med en mångfald vinster. Dansen tog vid och kvällen avslutades i glada vänners lag

2017-06-01

Smålands Gille på utflykt till Ombergs turistattraktioner. Första stoppet vid Bleckensta gård, kaffekorgen öppnades. Gårdsbutiken med ekologisk odling och försäljning besöktes. Bussen vidare till Ellen Keys Strand som gav ett storslaget intryck i solskenet med Vättern som bakgrund . Förnämlig, berättande visning av sakkunnig guide. Lunch från Vättern inmundigades på Ombergs Turisthotell. På Heliga Hjärtats Kloster mottogs vi av nunnan Gabriella som presenterade klostrets historia och besvarade frågor med erfarenhet av sin 22-åriga tid som nunna. Vidare till Naturum vid Tåkern. Kunnig guide berättade om Tåkerns fågelparadis, vilket förstärktes med en kort filmvisning. Väderstads Centralkonditori fick servera eftermiddagskaffet och dragning på lotteriet satte för många en liten extra guldkant på dagen. En underbar dag med sol och natur som lyste i en mångfald färger, blir ett vackert sommarminne 2017.

 

2017-03-18

Smålands Gille i Norrköping höll sin årsstämma den18 mars i Odd Fellow-Ordens lokal med ett 50-tal medlemmar. Parentation hölls över avlidna medlemmar. Styrelsen består 2017 av Owe Axelsson ålderman, Carl-Erik Kuylenstierna, Leif Casimir, Roland Johansson, Hans Norén, Kerstin Johansson, Anita Norén, Lennart Johansson och Junis Berglund.Gösta Johansson avtackades med ett vårlikt blomsterfång. En utsökt middag serverades och avslutades med ostkaka. Småland hyllades genom unison sångarhyllning av Smålandssången. ”En visa till gitarr – Dan Andersson i våra hjärtan” framfördes av  Göran Bjarnegård och Carina Johansson. Årets resmål blir den 1 juni till Ombergs turistattraktioner. Kent Trygg stod för middags och dansmusiken. Stort lotteri.

 

2016-12-10

Smålands Gille har sammanstrålat i S:t Johannes Kyrka ,enligt tradition, för att njuta av julkonserten.
Med julmelodierna inombords gick stegen mot Stjärnhusen där kaffe och ostkaka inmundigades. Två nya medlemmar välkomnades.
Småländskan lät sig väl höras och de glada skratten skapade god julstämning. Avslutningsvis stort jullotteri.

 

2016-10-15

Smålands Gille Norrköping samlade traditionsenligt sina medlemmar till höstfest i oktober tillsammans med inbjudna gillesmedlemmar från Nyköping. De småländska   kroppkakorna och isterbanden avnjöts med god aptit. Kent Trygg ansvarade för de musikaliska tonerna under måltiden och dansen.” Sångföreningen The Nostalgeeks” bjöd på körsång från flera olika välkända sammanhang. Ovationerna förlängde repertoaren till allas glädje. Med respekt och vördnad sjöngs Smålandssången gemensamt. Lotteriet spred glädje till många av smålänningarna.

Nya Invandrare från Småland hälsas mycket varmt välkomna!

www.smalandsgillle.n.nu

 

 

2016-08-02

I härligt sommarväder gjorde Smålands Gille en bussutflykt till Arkösund. Kaffekorgen öppnades vid hamnen där många fina båtar blev skådebröd. Därefter fick vi guidad visning av Arkösunds Hotell som genomgått mycket positiv om och tillbyggnad. M/S Lindskär förde oss ut på böljan den blå till Lammskär, där en härlig sommarbuffé väntade. Efter återkomsten till Arkösund och bussen blev nästa stopp i Häradshammars Bygdegård och Sarah Leander-muséet, där Brigitte Pettersson kåserade om Sarah Leander och hennes gemenskap.genom åren. Efter eftermiddagskaffet där återvände vi till Norrköping med många härliga intryck av Vikbolandets kreativiteter.

 

 2016-03-19

Smålands Gille har haft sitt årsmöte på Odd Fellow-ordens lokal med ett 50-tal medlemmar.
Sedvanliga årsmötesförhandlingar genomfördes med ordföranden Owe Axelsson vid klubban.
Valen beslutades enl. följande: Som ordförande kvarstår Owe Axelsson. Övriga styrelsemedlemmar 2016 är: Carl-Erik Kuylenstierna, Leif Kasimir, Roland Johansson, Hans Norén, Lennart Johansson, Kerstin Johansson, Anita Norén, Gösta Johansson och Junis Berglund.
Avgående ur olika uppdrag avtackades med blommor. Presentation gjordes av nya medlemmar med härstamning från Småland. Uppskattningar för olika gärningar lät inte vänta på sig. Efterföljande goda måltiden avslutades med den småländska ostkakan. Sångerna ljöd högt i tak till ackompanjemang av Kent Trygg. Avslutningsvis lotteridragning och  dans.

2015-12-12

Smålands Gille har traditionsenligt haft sin sammankomst inför julen med besök i S:t Johannes kyrka, som var fullsatt, och lyssnat till musik och julsånger under Lars Tallunds ledning. Koret i kyrkan fylldes med välsjungande körer och musikanter. Den småländska ostkakan serverades vid den efterföljande gemenskapen tillsammans med kaffe och stort jul-lotteri.

 

2015-10-10

Smålands Gille samlade 65 medlemmar till höstfest. Arontorps kroppkakor direkt från Öland inmundigades med god aptit och gav smak av Småland. Stämningen och smålandspratet gav en härlig gemenskap. Kent Trygg musicerade under måltiden och till smålandssångerna. De glada skratten framkallade, författaren till Lilla fruntimmersboken Gunilla Dahlgren, som hade hittat pärlorna i vardagen, och som hon förmedlade på ett charmerande sätt. Med vördnad för Småland sjöngs avslutningsvis Smålandssången.

 

2015-08-03

Smålands gille förenades på en sommarresa med buss och båt med destination Örebro.
Vid Vallmokrans Blomster o Interiör i Ljusfallshammar gjordes första stoppet. M/S Lagerbjelke slussade oss ned till Hjälmarens nivå innan färden fortsatte genom lummiga Svartån för en tur på Hjälmaren. Guidad kryssning med god mat. Örebro slott besöktes under guidad ledning. Wadköping blev avslutet på upplevelserna innan hemfärden. Vackert väder med sol förgyllde resan.
 

2015-03-21 Smålands Gille har haft sin 96:e årsstämma den 21 mars. Ett 60-tal medlemmar deltog. Efter de sedvanliga årsmötesförhandlingarna och val ingår nu följande personer i styrelsen: Owe Axelsson (ålderman), Gösta Johansson, Leif Kasimir, Roland Johansson, Hans Norén, Berndt Carlsson, Birgitta Tingestedt, Lennart Johansson, Anita Norén, Kerstin Johansson. Som arkivarie valdes Inge Nilsson. Sommarutflykten presenterades och sker 3 augusti med målet Örebro och guidad kryssning med M/S Lagerbjelke, besök på Örebro slott och Wadköping. Underhållning av Medlemmen Göran Bjarnegård som med gitarren och rösten framförde kända smålandsbegrepp. Supé och dans till Kent Tryggs ackompanjemang. Ostkakan blev en naturlig anknytning. Stort lotteri förhöjde glädjen.

2014-12-13 Smålands Gille samlade 56 medlemmar till musik och julsånger i Sankt Johannes Kyrka. Julstämning med hela koret fyllt med sångare och musikanter som genom sina körer,lät julens kända melodier ljuda i kyrkan. Traditionsenligt blev smålänningarna välkomnade av organisten och körledaren Lars Tallund. Alla kyrkobesökarna fick också sjunga med i flera sånger. Efter avslutet i kyrkan samlades alla i Stjärnhusens Föreningslokal för att dricka glögg. kyrkkaffe och äta den småländska ostkakan,som för sista gången var hemgjord på äkta småländskt maner. Stort jullotteri med många fina, egentillverkade och skänkta priser. Kerstin och Gösta fick motta en tjusig julgrupp, av åldermannen Owe Axelsson, som tack för arrangemanget. Kerstin o Gösta vill på detta sättet tacka alla som hjälpt till med att genomföra det hela.

2014-10-25 Smålands Gille har haft sin höstupptakt med medlemmarna. På programmet stod god mat och dans till Kent Tryggs toner. Underhållning av musikaliska familjen Josefsson från Norrköping. Familjemedlemmarna var fem till antalet och alla spelade och sjöng. Stråkensemblen ljöd högt i tak och därtill var de smålänningar vilket gjorde samhörigheten total. Dansen tog vid efter dragning på lotteriet.

 

2014.09.05.

 Smålands Gilles klubbmästerskap i golf utkämpades i år på

Klingabanan i Norrköping. 14 st medlemmar samlades för att

kämpa om vandringstrofén under en strålande septembersol.

Förra årets segrare Inge Nilsson stod för arrangemanget till-

sammans med hustrun Gunni.

Segrare blev Inger Berg på fina 39 poäng tätt följd av maken

Kennet på 38. Segrare i tävlingen ”närmast hål” på 4:an blev

Gerd Jonsson. Det ryktas om att hon var den enda som träffade

greenen. Efter ett par timmars vila samlades vi åter för

prisutdelning och supé i Aktiva Kvinnors förnämliga lokal.

Stämningen var hög och förgylldes ytterligare med sång och

festliga historier berättade av Kerstin Johansson.

Vi vill också lugna alla övriga Smålänningar med att

berätta att inga kostnader har drabbat Gillets ekonomi.

Tack alla golfvänner för all hjälp att återställa lokalen

hälsar Gunni o Inge

  

2014-08-15

Smålands Gille har i år kryssat på ett av Sveriges mest värdefulla kulturhistoriska objekt, nämligen Göta Kanal.

Mellan Berg och Borensberg i den rofyllda kanalmiljön passerade vi slussar och akvedukter under tiden som

vi intog en god måltid. Tänk en sån frid i sommarens härliga tid. Vidare till det anrika Brunneby Musteri, som hade härjats av blixtnedslag för några år sedan, men numera i full drift. Bussen blev fylld med massor av läckerheter därifrån. Avslutningsvis drack vi kaffe och räkmacka i Gamla Linköping.

 

Vänligen/Kerstin Johansson

 

2014-03-29

Smålands Gille i Norrköping höll sin 95:e årsstämma den 29 mars i Odd Fellow-Logen. Stämman öppnades av åldermannen Owe Axelsson. Därefter hölls parentation. Styrelsen består nu av Owe Axelsson ålderman, Gösta Johansson, Leif Casimir, Roland Johansson, Hans Norén, Berndt Carlsson, Birgitta Tingestedt, Linn Lindgren, Anita Norén, Lennart Johansson . Kryssning på Göta Kanal blir resmålet 15 aug. Blombuketter satte guldkant på avtackningarna. Sedvanlig ostkaka avslutade den goda måltiden och Smålandssången ljöd högt. I afton dans till Kent Tryggs toner.

 2013-12-14

Smålands Gille har träffats till Musik och Julsånger i S:t Johannes kyrka med efterföljande kaffe och
ostkaka i Stjärnhusen. 50 medlemmar umgicks med minnen från nu och då.
Pepparkakshuset i jullotteriet bar i år namnet “SNUGGE”, som var vår
världsberömda sångfågel Kristina Nilssons födelsehem söder om Växjö. Åldermannen Owe Axelsson framförde sitt tack till Kerstin och Gösta för den trevliga sammankomsten. En uppmaning till alla att försöka få nya medlemmar med anknytning till Småland, som kan utöka vår skara. Ostkakan är precis som den mamma gjorde var tacket från mångas mun. God Jul och Gott Nytt År och på återseende blev avskedsorden.
 

2013-09-03

Årets golftunering ägde rum på Åtvidabergs golfbana. Ett femtontal smålänningar träffades för att kämpa om vandringstrofén i underbart septemberväder med strålande sol. Arrangörer var Berndt och Katarina Carlsson. Segrare blev Inge Nilsson som fick förtroendet att förvalta golftrofén denna gången. Glad och trevlig gemenskap med god mat och dryck förhöjde stämningen. I den underbart härliga miljön övernattade ett flertal och samlades åter till en angenäm frukost, där gårdagens strapatser diskuterades . Den lille bollen har makt kan man lugn påstå i konkurrens med president Obama som denna dag gästade Sverige. Kungen och drottningen fick beskåda oss från helikoptern på väg till Åtvidaberg i anslutning till "Eriksgatan". Vi var bevakade så att säga på hög nivå.

2013-08-14

Sommarens resa gick till Visingsö och Gränna med buss som även följde med på färjan över Vättern. Kaffekorgen öppnades vid natursköna rastplatsen vid Svartån på ditresan. Sommarmingel på en äng intill Vätterns strand under det att solens strålar värmde skönt. Lunchen stod serverad på Restaurang Solbacken med varmrökt sik och örtsås, kaffe och kaka. Allt välsmakande. Guiden mötte upp och guidade oss på ett förnämligt sätt i 2 timmar. Det mest uppskattade besöket var Brahekyrkan. Kyrkans otroligt rika utsmyckning låter sig inte beskrivas utan måste upplevas. Naturen på ön med ek och bokskog gav ett lugnt intryck som skapade samhörighet mellan de boende. Färjan tog oss tillbaka till Gränna där polkagristillverkningen besågs och inhandlades. Bussen transporterade oss upp på Grännaberget till hembygdsgården för eftermiddagskaffe och räksmörgås jättegod och jättestor. Många fick även njuta av den dagen efter till morgonkaffet. Utsikten från Grännaberget var fantastisk. Solen var en glädjande följeslagare under hela resan, trots att regn och åska rådde runt omkring. Efter några timmar i Småland återvände 42 smålandsresenärer till Norrköping med glada miner

 

2013-03-16

Smålands Gille i Norrköping höll sin 94:e årsstämma den 16 mars i Odd Fellows lokaler. Stämman öppnades av åldermannen Owe Axelsson som hälsade 60 medlemmar välkomna

Därefter hölls parentation av medlemmar som avlidit sedan förra stämman.

Roland Johansson valdes som gilleskrivare efter Bertil Jonsson som avsagt sig. Vidare valdes 2 nya revisorer Lars Luttemo och Torgny Börjesson. Gillet har idag 193 medlemmar.

Årets resa går den 14 augusti till Visingsö.

Efter mötet intogs en god måltid i bankettsalen. Som avslutning sjöngs Smålandssången.

Därefter vidtog dansen till musik av Kent Trygg.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

2012-12-15

Musik och Julsånger i S:t Johannes kyrka och efterföljande glögg, kaffe och ostkaka i Stjärnhusens Föreningslokal.

Ett 50-tal hade samlats till trevlig gemenskap enl. tradition . Körledaren hälsade särskilt Smålands Gille välkomna och vi fick med handuppräcknings visa var vi satt och vi fick motta hans uppskattning för vår trogenhet till denna årliga sammankomst i kyrkan. Körernas antal vara många och fyllde koret i kyrkan. Ljuvliga julsånger med härlig musik och även alla vi andra fick höja våra röster. Småländska rösterna gjorde sig även hörda de efterföljande timmarna. Åldermannen Owe Axelsson hälsade nya medlemmar välkomna och framförde tack till Kerstin och Gösta för kvällens arrangemang. Bengt Eriksson ville också uttrycka tacksamhet till styrelsen för initiativ som gynnar föreningen. All uppskattning som mottogs värmde  berörda hjärtan. Det stora jullotteriet spred också glädje. Särskilt det fina pepparkakshuset kom till stor glädje för den unga flickan som vann. Den goda glada småländska stämningen rådde under kvällen och julhälsningar och kramar i mängd. Kerstin och Gösta tackar härmed alla hjälpande händer som räcktes vid slutet av kvällen.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2012-10-27

Ett 60-tal medlemmar hade samlats till gästabud på Odd Fellow- lokalen som avslutning på hösten.

Älgen fanns med på bordet och lät sig väl smaka. Den efterföljande dansen till Kent Tryggs toner ökade snabbt förbränningen. Sången klingade högt i tak och gav Småland sin honnör med Smålandssången. Kvällens underhållare vara Lotta Källström som underhölll med sång på välkända melodier. Ovationerna lät inte vänta på sig. Lottriet presenterade många och fina vinster . Vår egen medlem författaren Wieslaw Jelonek hade skänkt två av sina senaste utgåvor till lotterivinster, vilket blev mycket uppskattat. Inbjudna gäster från Smålands Gille i Nyköping hälsades speciellt välkomna av ordföranden. Dansanta smålänningar vände hemåt med trötta fötter, som sig bör, efter en allt igenom trevlig kväll.

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

2012-08-16 Utflykt till Sommen

I strålande sol med glad smålandsstämning fylldes bussen till sista plats.  Första uppehållet blev vid Bleckenstad gård där förmiddagskaffet intogs. I den lilla trevliga gårdsbutiken gjordes många små trevliga inköp. Vi fick berättat att där spatserar 350 kor omkring i lösdrift och skapar arbetstillfällen. Efter det angenämna stoppen rullade bussen vidare till Malexander och ångbåten Boxholm II. En underbar resa på Sommen gjorde att alla fick god matlust när laxen serverades på Torpön. Ett helt förtjusande ställe som gjorde uppehållet mycket attraktivt. Naturum gav också en bild över vad naturen skapat där. Återfärden styrde skepparn tillbaka till Malexander där hembygdsgården besöktes och visades av guiden där. Bussen tog vägen till Kisa och Café Columbia där eftermiddagskaffet väntade. Därefter gick resan hemåt och alla återvände helnöjda enl. slutkommentarerna och det gladde naturligtvis researrangörerna.

vid anteckningarna: Kerstin

 

Smålands Gille har haft årsmöte i OddFellow-ordens lokal. Ålderman Gösta Johansson hälsade välkommen och ledde stämman. Årsmötet behandlade och godkände sedvanliga handlingar. Styrelsens sammansättning efter valet: Nyval av Ålderman Owe Axelsson och skattmästare Leif Kasimir. Därutöver består styrelsen av:

 Hans Norén, Gösta Johansson, Bertil Jonsson, Ove Rosén, Berndt Karlsson, Birgitta Tingestedt, Linn Lindgren och Anita Norén.

Avgående skattmästaren Ingemar Hagelberg avtackades med present och blommor. Kvällen förflöt i småländsk anda med god mat, sång och dans till Kent Tryggs välkända toner. Glädjande nog noterades också nya medlemmar.

Smålandssången avslutade traditionsenligt med värdighet det småländska gillet.

 

 

 

2011-08-06

I härligt sommarväder återvände smålänningarna med buss till sitt kära Småland och Eksjö under en dag. Förmiddagskaffet intogs vid Stalpets vattenfall Aneby. Guiden Göran Modig gav oss förnämlig presentation av gamla stadsdelen. Hemvärnets musikkår förhöjde stämningen genom musik på torget och marscherande genom stan. Bland annat besöktes Albert Engströms gravplats och fattigstugan i Hult. Vid Ljusboden i Hult inmundigades ostkakan som förstärkte smålandskänslan. Fleras av resenärerna lämnade egna berättelser i bussen med anknytning till resmålet. Albert Engström var med i presentationerna såväl i bussen som i fattigstugan. 

Vid anteckningarna/Kerstin

2011-09-05

Smålands Gilles golfintresserade medlemmar spelade sin årliga golfturnering på Östads Golfklubb i Väderstad. Ett tjuotal medlemmar ställde upp trots att vädrets makter inte log mot oss precis. Genomvåta återvände vi till ett mycket trevligt klubbhus. Ett familjeföretag som verkligen hade service och trevligt bemötande. Den gamla gården hade fått ny skepnad av bästa sort. Allt det gamla hade bevarats och restaurerats till mycket smakfull och mysig miljö. Vi hade prisutdelning t.ex i de gamla "kobåsen" där vi hyllade segraren Kenneth Berg och senare åt vi vår hemlagade mat på höskullen, som också fått det perfekta lyftet. En trubadur från trakten sjöng och spelade gitarr och smålänningarna sjöng med i kända melodier. Golfsånger sjöngs vid bordet som speglade golfarens kännetecken på banan. Glad och gemytlig stämning rådde. Några övernattade i trevliga stugor på banan, andra återvände hem till Norrköping med tacksamhet för en trevligt ordnad turnering.

Vid anteckningarna/Kerstin

 

2011-10-15

Smålands Gille hade höstfest med dans för c:45 medlemmar på W:6-lokalen Knäppingsborgsgatan 13a lördagen den 15 oktober. Musikunderhållning av Kent Trygg som även spelade dansmusiken med sin enmansorkester. Efter en god måltid tog en trollkonstnär vid och visade upp sina magiska gester. Dragningen på lotteriet gjorde att några inte fick gå tomhänta hem. Sedan svängde smålänningarna runt i dansens virvlar till sena timmen. Smålandssångerna klingade högt och gav Småland sin hyllning.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)